Numindu-se cea mai puternica infrastructura pentru aplicatii descentralizate, EOS este un sistem descentralizat bazat pe blockchain, care permite dezvoltarea, gazduirea si executarea aplicatiilor descentralizate la scara comerciala (dApps) pe platforma sa.
Nu exista o forma completa oficiala pentru EOS, iar creatorii au decis sa nu o defineasca formal singuri. EOS accepta toate functionalitatile de baza necesare pentru a permite intreprinderilor si persoanelor fizice sa creeze aplicatii bazate pe blockchain intr-un mod similar aplicatiilor bazate pe web, cum ar fi furnizarea de acces si autentificare sigura, permisiune, gazduire de date, gestionare a utilizarii si comunicare intre dApps si Internetul.
De asemenea, este sustinut de un set de instrumente web pentru dezvoltarea interfetei, ceea ce il face o oferta completa pentru dezvoltarea aplicatiilor fara probleme. In esenta, functioneaza intr-un mod similar cu Google Play Store si Apple App Store.
Jetoane EOS.IO si EOS
Ecosistemul EOS cuprinde doua elemente cheie: EOS.IO si token EOS. Pentru a desena o paralela, EOS.IO este similar cu sistemul de operare al unui computer – gestioneaza si controleaza reteaua blockchain EOS.
EOS.IO utilizeaza o arhitectura blockchain care este construita pentru a permite scalarea verticala si orizontala a aplicatiilor descentralizate. Jetonul EOS este criptomoneda retelei EOS, care poate fi cumparata si vanduta mai departe pe diferite platforme, cum ar fi si www.bitmahavi.com.
Un dezvoltator trebuie pur si simplu sa detina monede EOS, in loc sa le cheltuiasca, pentru a fi eligibil sa utilizeze resursele de retea si sa creeze si sa ruleze dApps. Un detinator de jeton care nu ruleaza nicio aplicatie poate aloca sau inchiria latimea de banda altor participanti care ar putea avea nevoie de acesta.
Detinuta in prezent de organizatia block.one, EOS a fost lansata de Dan Larimer, care este, de asemenea, fondatorul si creatorul platformelor consacrate precum Bitshares si Steem.
Cum difera EOS?
Desi exista deja o serie de retele bazate pe blockchain, precum Ethereum, care faciliteaza aplicatiile descentralizate, EOS se concentreaza asupra punctelor durere critice ale blockchain-ului si incearca sa rezolve problema vitezei, scalabilitatii si flexibilitatii care devin adesea un blocaj pentru astfel de blockchain.
Odata cu cresterea dimensiunii ecosistemului dApps cu fiecare zi care trece pe o anumita retea blockchain, acesta sufera adesea din cauza disponibilitatii limitate a resurselor in retea. Acestea includ probleme cum ar fi restrangerea retelei de un numar mare de tranzactii false si cereri similare, aplicatii de spaming, viteza lenta de executie si puterea de calcul limitata disponibila in retea.
EOS.IO incearca sa abordeze aceste probleme oferind mai multa scalabilitate, flexibilitate si capacitate de utilizare prin mecanismul sau unic. Acesta sustine ca este in masura sa sprijine mii de dApps la scara comerciala fara a lovi blocaje de performanta prin utilizarea metodologiei de executie paralela si de comunicare asincrona in retea.
Eficienta este sporita in continuare prin separarea diferitelor module implicate in functionarea dApps. De exemplu, procesul de autentificare se realizeaza separat decat procesul de executie.
EOS.IO ofera flexibilitate in dezvoltarea si intretinerea dApps prin diferite caracteristici. Structura sa de proprietate promoveaza utilizarea gratuita de catre utilizator si elimina taxele de tranzactie, deoarece dezvoltatorii au voie sa utilizeze resurse proportional cu miza lor, in loc de modelul standard de plata pe tranzactie.
Acest lucru face, de asemenea, mai usor pentru dezvoltatorii de aplicatii sa prezica costurile de gazduire si le permite sa creeze strategii eficiente de monetizare.
EOS.IO utilizeaza dovada de miza delegata si un concept de permisiuni bazat pe roluri, care permite flexibilitatea de a lua decizii instantanee la nivel inalt, cum ar fi rollback, inghetarea si remedierea erorilor a aplicatiilor stricate, printr-un acord majoritar dintre partile interesate desemnate.
Este livrat cu caracteristici cheie de utilizare – set de instrumente web pentru dezvoltarea interfetelor, interfete care se auto-descriu, scheme de baza de date care se auto-descriu si schema de permisiuni declarative – care fac munca dezvoltatorului usoara pentru crearea si intretinerea aplicatiilor.
Economia EOS bazata pe inflatie
Configuratia EOS nu are niciun concept minier. Mai degraba, exista doar producatori de blocuri care genereaza numarul necesar de blocuri si sunt recompensate prin crearea de noi jetoane EOS pentru fiecare nou bloc pe care il produc.
Producatorii de blocuri au flexibilitatea de a publica o cifra dorita pentru plata lor preconizata, iar numarul de jetoane care se creeaza este calculat pe baza valorii medii a platii preconizate publicate de toti producatorii de blocuri.
Intrucat producatorii de blocuri ar dori in mod evident salarii mai mari, aceasta caracteristica poate fi utilizata gresit. Pentru a contine aceasta problema, exista un mecanism pentru a limita premiile producatorului, astfel incat cresterea anuala totala a ofertei de jetoane nu va depasi 5%.
Detinatorii de jetoane, care sunt alegatori pentru astfel de probleme, au autoritatea de a vota producatorii care solicita mai multa inflatie, dupa cum se considera necesar.
Acest mecanism actioneaza complementar la stocarea EOS, deoarece toti detinatorii de jetoane vor plati pentru stocarea fisierelor in reteaua EOS printr-o parte a inflatiei anuale. Atata timp cat vor pastra un fisier in retea, token-urile lor EOS vor fi pastrate si vor pierde valoare la rata inflatiei.
Cu cat este nevoie de mai mult spatiu de stocare, cu atat mai multe blocuri vor fi solicitate creatorilor de blocuri care pot cere mai multa valoare pentru munca lor printr-o inflatie salariala mai mare, care poate fi aprobata de catre detinatorii de jetoane.
In cazul scaderii cererii de stocare, inflatia va fi mai scazuta, ducand astfel la o degradare mai mica in pierderea valorii de jetoane EOS retinute.
Distributia unica a tokenului de un an
EOS a adoptat o abordare inedita cu o perioada ICO de un an. Conform EOSCollective.org, distributia token EOS s-a desfasurat dupa cum urmeaza, cu scopul de a raspandi token-uri de-a lungul intregului ecosistem la preturi realiste de pe piata, fara a oferi un avantaj necuvenit pentru unii selectati intr-o scurta perioada ICO:
- 200 de milioane (20%) de jetoane au fost distribuite initial pe o perioada de cinci zile, in perioada 26 iunie 2016 – 1 iulie 2017.
- 700 de milioane (70%) de jetoane sunt distribuite in prezent in mod continuu de 2 milioane pe zi timp de 350 de zile.
- 100 de milioane (10%) sunt detinuti in misiune pentru block.one pentru a-si mentine stimulentele in linie cu comunitatea EOS. Jetoanele Block.one vor imbraca pe o perioada de 10 ani la 10 milioane de jetoane pe an.
Potentialul EOS pare a fi urias, deoarece isi propune sa abordeze problemele legate de retelele standard bazate pe blockchain. Cu toate acestea, este inca o initiativa conceptuala care poate avea sau nu fructele asteptate.