Diabetul este cauza numeroasa a orbirii la adulti din foarte multe tari ale lumii. Daca suferiti de aceasta afectiune, s-ar putea sa aveti riscul de a dezvolta o complicatie grava cu ochii tai cunoscuti sub numele de retinopatie diabetica, si s-ar putea sa fie nevoie sa purtati ochelari de vedere, fie ei si cu rame Hugo Boss.
Vasele de sange joaca un rol esential in a va ajuta sa vedeti, deoarece se conecteaza direct la retina. Tensiunea arteriala crescuta si nivelurile ridicate de zahar, asociate in mod obisnuit cu diabetul zaharat, pot deteriora vasele sanguine si pot provoca blocaje, ceea ce poate duce la dificultati de vedere si, in cazuri mai grave, pierderea vederii.
Etapele retinopatiei diabetice
Aceasta afectiune se dezvolta in etape in timp si le-am descris mai jos pentru ca ne dorim ca toata lumea sa acumuleze informatii utile despre aceasta. Merita sa remarcati ca nu veti trai in mod necesar toate aceste lucruri.
- Retinopatia de fond
In cel mai timpuriu stadiu al retinopatiei diabetice, vasele de sange sunt slabite si scurgeri de sange mici. Este putin probabil ca viziunea dvs. sa fie afectata in aceasta etapa. Cu toate acestea, testele oftalmologice regulate sunt esentiale pentru a diagnostica starea, astfel incat tratamentul sa poata incepe cat mai curand posibil.
- Retinopatia pre-proliferativa
In cea de-a doua etapa, sangerarea din vase este probabil sa fi devenit mai severa si cantitatea de oxigen din ochi poate fi redusa. Desi acest lucru are potentialul de a va afecta viziunea, nu este intotdeauna vizibil. Se recomanda ca ochii sa fie examinati in mod regulat pentru a verifica modificarile sau anomaliile.
- Retinopatia proliferativa
Pe masura ce cantitatea de oxigen din ochi este redusa, se formeaza vase noi de sange pe retina in timp ce se cicatrizeaza vasele mai vechi. Tesutul cicatrizat si noile vase de sange va pot pune la un risc mai mare de pierdere a vederii – vatamarea permanenta a vederii este probabila din aceasta etapa a retinopatiei diabetice.
Cum poate fi minimizat riscul?
Diabetul zaharat este esential pentru diagnosticarea retinopatiei cat mai curand posibil, iar oricine are diabet zaharat cu varsta peste 12 ani trebuie sa-i urmeze anual.
Desi nu poate fi prevenita aceasta afectiune, controlul tensiunii arteriale, a nivelului zaharului din sange si a colesterolului poate contribui la reducerea probabilitatii aparitiei acestei afectiuni. Puteti incerca de asemenea sa respectati indicatiile de mai jos:
- Faceti sport regulat;
- Mentineti o dieta sanatoasa si echilibrata;
- Cautati sfaturi si sprijin pentru a renunta la fumat;
- Participati la screening-ul anual al ochilor diabetici;
- Anuntati oftalmologul sau opticianul de indata ce observati orice schimbare in vederea dvs.
- Luati toate medicamentele pentru diabet asa cum este prescris.
Simptome
Este posibil ca, in stadiile foarte timpurii ale retinopatiei diabetice, sa nu fiti constienti de simptome. Pe masura ce starea progreseaza, este posibil sa observati urmatoarele:
- Vedere incetosata;
- Locuri sau flotoare;
- Zone intunecate sau goale in viziunea dvs.
Tratament
In timpul stadiilor de fundal si pre-proliferativ, este posibil ca tratamentul sa nu fie necesar. Cu toate acestea, este recomandat sa luati masuri pentru a preveni dezvoltarea acestuia.
Pe masura ce starea progreseaza, aceasta poate fi tratata in trei moduri:
- Operatia cu laser poate fi utilizata pentru tratamentul retinopatiei proliferative. Scopul acestui lucru este de a preveni cresterea celulelor sanguine pe retina, prevenind astfel pierderea vederii.
- Se pot utiliza injectii intravitroase in ochi daca aveti si maculopatie diabetica.
- Este necesara o interventie chirurgicala vitreoretinala in cazul in care conditia a devenit prea avansata pentru a fi utilizata interventia chirurgicala laser.
- Efectuarea unor schimbari de stil de viata pot imbunatati sanatatea dumneavoastra generala si pot reduce riscul de aparitie a retinopatiei. Detectarea precoce creste sansele ca tratamentul sa fie eficient si sa impiedice progresul acestuia.