Uneori un mic discomfort in zona abdomenului sau o durere usoara de spate sunt trecute cu vederea chiar daca s – ar putea sa anunte o afectiune urologica.
Despre urologie, majoritatea cunosc faptul ca este ramura medicinii care se ocupa de diagnosticarea si tratamentul afectiunilor tractului urinar si sistemului de reproducere masculin.
In acest sens, organele care intra in spectrul urologiei sunt rinichii, glandele suprarenale, vezica urinara, uretra si uretera.
In cazul barbatilor se adauga organele sistemului reproductive masculine.
Urologia se ocupa cu patologia tulburarilor genitourinare atata in ceea ce priveste partea medicala cat si in ceea ce priveste tratamentul adecvat.
Abordarea din punct de vedere medical a unor afectiuni urologice este in stransa legatura cu corectia chirurgicala a unor anomalii congenitale sau existenta unor tipuri de cancer la acest nivel.
De asemenea urologia se afla intr – o stransa legatura cu andrologia, ramura medicala care se ocupa de studierea fiziologiei si fiziopatologiei organelor sexuale barbatesti, nefrologia, ginecologia si oncologia.
Mictiunile frecvente, durerile pelvine, aspectul modificat al urinei sau durerile lombare sunt doar cateva semne care ar trebui sa iti atraga atentia asupra faptului ca ar fi posibil sa suferi de o afectiune urologica.
Unele infectii transmise pe cale sexuala, daca se cronicizeaza pot avea urmari grave desi la inceput sunt asiptomatice sau au o simptomatologie redusa.
Diagnosticarea la timp a unor afectiuni si tatarea lor corespunzator va preveni aparitia infectiilor si urmarilor produse de agravarea simptomelor.
Cele mai intalnite afectiuni urologice sunt infectiile tractului urinar, urmate de incontinenta urinara, pietrele la rinchi, si cancere de prostata si vezica urinara.
In general, o mare parte dintre afectiunile urologice se pot preveni printr – o dieta sanataoasa, un stil de viata sanatos, hidratarea corespunatoare a organismului, reducerea consumului de sare si cofeina si bineinteles exercitii fizice.
Infectiile urinare sunt adesea intalnite la femei datorita faptului ca acestea prezinta o predispozitie pentru aceasta afectiune mai mare decat barbatii.
Cea mai intalnita forma de infectie urinara este cea cauzata de infectia cu Ecoli, o bacterie provenita din tractul digestiv.
Simptomele infectiei urinare, sau cistitei, asa cum mai este numita sunt destul de usor de recunoscut.
In fiecare caz apare o durere in zona abodmenului, senzatia de urinare frecventa, iar in timpul urinarii o durere aspra, insuportabila precum si senzatia de urinare incompleta.
Pentru un diagnostic corect este cel mai bine sa te adresezi medicului, care dupa ce va preleva o proba de urina, va putea stabili cu exactitate tratamentul adecvat.
Exista foarte multe persoane care se trateaza singure, acasa prin bai cu diverse ceaiuri si spalaturi.
Exista si cauze ascunse ale infectiei urinare cum ar fi consumul de dulcuri, diabetul, viata sexuala intensa, perioada de sarcina.
Incontinenta urinara se poate dezvolta la orice varsta si se pare ca este de mai multe feluri. Incontinenta urinara cauzata de stress apare in urma unei cresteri bruste a presiunii in abdomen, cauzata de tusit, ras sau stranutat.
Incontinenta imperioasa apare in contextul unei vezici biliare hiperactive, manifestata prin tendinta de a goli vezica biliara, cu sau fara eliminare de urina.
Incontinenta urinara din prea plin este caracterizata de faptul ca urina este evacuata in cantitati mici, in mod incontrolabil.
Cancerul de prostata este adesea intalnit in randul barbatilor, si nu se pot defini foarte bine cauzele lui. Se pare ca apare o data cu varsta, in special in randul celor care au un istoric in familie cu acest tip de cancer, precum si in urma unor modificari genetice si hormonale.
Cancerul de prostata are o serie de simptome in ceea ce priveste urinarea, durerile de spate si senzatia de oboseala. Depistat precoce, acesta poate fi tratat atunci cand este intr – un stadiu incipient.
Pietrele la rinichi sau calculii renali se formeaza de obicei cand organismul acumuleaza cantitati marite de compusi chimici: calciu, amoniac, sodiu, acid uric si cisteina care favorizeaza aparitia litiazei renale.
Un consult urologic poate depista orice problema sau afectiune existenta, de aceea este necesar si chiar indicat sa se faca o data pe an. Acesta presupune examinarea medicala, screening – ul acolo unde este cazul si diagnosticul. In functie de acesta, mdicul specialist poate sa faca indicatii cu privire la tratamentul necesar sau prevenirea unor boli.
Daca esti din Mures sau imprejurimi nu ezita sa it faci o programare pentru sectia de urologie Mures, pentru a putea stabili starea sanatatii tale.