Dupa ce a trecut prin mai multe tari si a absorbit nenumarate cai navigabile mai mici, Dunarea se goleste in Marea Neagra la sud de granita cu Ucraina. Delta Dunarii (Delta Dunarii), inclusa pe lista Patrimoniului Mondial al Unesco, este una dintre atractiile principale ale Romaniei.
La Tulcea, raul se imparte in trei canale separate: bratele Chilia, Sulina si Sfantu Gheorghe, creand o zona umeda de mlastini in evolutie constanta de 4187 kmp, insule plutitoare si stanci de nisip.
Regiunea ofera 300 de specii de pasari si 160 de specii de peste. Mlastinile de stuf acopera 1563 km patrati, constituind una dintre cele mai mari intinderi unice de paturi de stuf din lume.
Delta este un refugiu pentru iubitorii de animale salbatice, observatori de pasari, pescari si oricine doreste sa se indeparteze de toate pentru cateva zile. Exista plaje frumoase, retrase atat la Sulina cat si la Sfantu Gheorghe.
Populatia locala
Estimata intre 12.000 si 16.000, in functie de definitia zonei acoperite si de statutul de resedinta. Populatia este distribuita de-a lungul celor trei cai navigabile principale, Chilia, Sulina si Sfintu Gheorghe, principala sursa de apa potabila.
Populatia locala a fost implicata in utilizarea la scara redusa, de intensitate scazuta a resurselor naturale, suplimentata de interese externe, precum pescuitul (sunt inregistrate 10.000 de barci), pasunatul si apicultura, gandite in general pentru a fi integrate in conservarea patrimoniului natural.
Centrul de activitate comerciala in Delta este portul gratuit al Sulinei. La sfarsitul anilor 1980, orasul a suferit o expansiune rapida, fiind construite 500 de locuinte noi, un hotel si un centru de transport maritim pentru a gestiona 3.500 de nave anual. Alte dezvoltari urbane au avut loc la Chilia Veche, Sfintu Gheorghe, 1 Mai, Unirea si Independenta.
Ce puteti face in delta?
Probabil va intrebati ce puteti face imediat ce ati ajuns in delta. Ei bine, de la a lua masa intr-un restaurant Delta Dunarii si pana la a vizita obiective turistice, aveti multe lucruri interesante de facut si de vazut. Iata cateva exemple:
Muzeul Ecoturismului Central din Delta Dunarii
Acest muzeu combinat si acvariu sunt un bun primer pentru flora si fauna variata a deltei. Exista animale umplute la etajul principal si un acvariu mic dar fascinant, la nivelul inferior, cu semnalizare ampla in engleza. Acesta este un obiectiv turistic recomandat daca calatoriti cu copii si doriti sa beneficiati la maxim de vizita dvs.
Cimitirul Sulina
Cimitirul orasului, situat la 2 km est de centru, pe drumul catre plaja, reflecta diversitatea primilor locuitori ai Sulinei. Veti gasi ortodocsi romani si rusi, greci, turci si evrei, toate ingropate in imediata apropiere unul de celalalt.
In fata micului paraclis se afla un rand de marinari britanici, care au cedat la diverse afectiuni la mijlocul secolului al XIX-lea, in timp ce cartografiau delta. Exista, de asemenea, un mormant al piratilor, despre care s-a si spus ca ar fi singurul de acest fel din Europa.
Muzeul de Istorie si Arheologie
Acest muzeu demn de vizitat este prezentat pe doua niveluri, nivelul superior fiind atribuit descoperirilor romane extinse si nivelul inferior afisand si mai fascinante artefacte ale civilizatiilor pre-romane care se intind cu aproximativ 6000 de ani. Muzeul este situat pe locul vechiului fortaret din Aegyssus, in jur de 1 km est de centru.
Muzeul de Arte Plastice
Muzeul de Arte Plastice are peste 700 de icoane din lemn si sticla si o mare colectie de picturi si sculpturi romanesti, inclusiv unele lucrari suprarealiste si de avangarda.
Farul din Sulina
Acest far atmosferic este simbolul orasului. A fost construit de Imperiul Otoman ocupant la inceputul anilor 1800 si a servit ca baza a Comisiei Europene a Dunarii de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana la inceputul celui de-al doilea razboi mondial. Exista aici un mic muzeu dedicat vietii autorului cu sediul din Sulina, Eugeniu Botez (numit „Jean Bart”).
Muzeul de arta populara si etnografic
Acest modest muzeu prezinta diversitatea etnica si culturala a regiunii deltei de-a lungul secolelor si interactiunea romanilor cu turcii, rusii, ucrainenii si bulgarii. Exista unele semnalizari in engleza, desi puteti obtine ideea generala fara ajutor lingvistic.
Moscheia Azizie
Acesta este un loc de cult continuu pentru comunitatea musulmana din Tulcea. Marimea si proeminenta moscheii, construita in 1863, reflecta fosta putere a comunitatii, intrucat zona era sub stapanirea otomana pana relativ tarziu in secolul al XIX-lea.
Biserica Ortodoxa Greaca Sf. Nicolae
Cea mai frumoasa biserica din Sulina este aceasta frumusete ortodoxa greceasca din 1867. Marimea si maretia cladirii atesta averea si influenta comunitatii grecesti la acea vreme.
Acestea sunt asadar cateva dintre cele mai importante obiective turistice de vizitat in minunata delta a Dunarii. Fireste, pentru a vizita aceste obiective turistice va fi necesar sa petreceti cateva zile in delta.
La sfarsitul activitatilor din fiecare zi, puteti alege sa luati cina intr-un restaurant Delta Dunarii, unde veti putea gusta din preparatele traditionale romanesti specifice zonei. Puteti degusta de-asemenea din vinurile de cea mai buna calitate din orice restaurant Delta Dunarii.