Fiecare pompa submersibila, indiferent de producator, vine la pachet cu anumite instructiuni de folosire. Desi general valabile anumite conditionari tehnice, in anumite cazuri este nevoie sa se intervina in mod specific, punctual, cu detalii tehnice care sa atraga atentia cu privire la modul in care este indicat sa functioneze aceste pompe submersibile.
Ca si in cazul altor tipuri de produse, si pompele submersibile au nevoie de verificari si de lucrari de mentenanta. Nu facem referire aici la garantia aferenta produsului si la interventiile care se fac in baza acesteia, ci facem referire la ideea de a verifica pompa din cand in cand, pentru a-i verifica functionalitatea si piesele angrenate in procesul de utilizare.
Desi componentele unei pompe submersibile par a fi reduse, in realitate sistemul este mai complex decat am crede. Rulmentii, garniturile si alte elemente care definesc accesoriile pompei submersibile trebuie sa fie inlocuiti la anumite perioade de timp.
Acest lucru se intampla deoarece exista un rodaj specific care poate conduce catre o functionare defectuoasa a pompei, drept pentru care masurile de precautie luate in acest sens s-ar putea dovedi a fi cele mai bune.
In general producatorii recomanda schimbarea acestor elemente dupa un anumit numar de ore de functionare. In cazul pompelor submersibile de adancime, acolo unde functionarea este continua, va fi necesara o revizia mai rapida decant in cazul pompelor a caror functionare poate suferi intreruperi.
Fireste, numarul de ore de functionare depinde de modelul de pompa submersibila, dar si de produscator, deoarece acesta poate sti cu certitudine care sunt valorile de test peste care nu se poate trece.
In ciuda faptului ca pompele submersibile sunt testate inainte de a ajunge la utilizatori, trebuie sa avem in vedere faptul ca rezistenta lor nu ramane constanta, indiferent de timpul de lucru. Apa, solicitarile mecanice, vibratiile, toate aceste lucruri pot contribui la aparitia de slabiri. De aceea este indicat sa verificam punctele care ar putea fi vulnerabile, astfel incat linistea noastra sa fie acoperita.
De ce este nevoie de revizii periodice in cazul pompelor submersibile?
Atunci cand sunt noi, pompele submersibile iti pot garanta siguranta in exploatare. Cu toate acestea, atat producatorii cat si distribuitorii atrag atentia cu privire la efectuarea de revizii care sa iti poata garanta ca produsul este in continuare sigur. Daca functionarea pompei depaseste numarul de ore stabilite, atunci cu buna stiinta ne punem in pericol desfasurarea proiectului de alimentare.
Un alt aspect foarte important in ceea ce priveste mentenanta si reviziile aferente pompelor submerisbile este acela care tine de temperaturile la care este expusa pompa submersibila. Din nou, aceste lucruri sunt mentionate in fisa de produs, insa in acelasi timp suntem cu totii constienti de faptul ca fluctuatiile nu pot fi prevazute.
Astfel, temperatura exterioara sau temperatura lichidului pompat pot pune probleme serioase in ceea ce priveste buna functionare a pompei, si este indicat sa verificam chiar si aceste aspecte.
Ca orice alte produse, si pompele submersibile pot avea nevoie de asistenta si grija. In fond, de noi depinde felul in care va lucra o pompa submersibila, pentru cat mai mult timp. Achizitionata din magazine de calitate si verificata in mod corect, aceasta va rezista in timp fara a mai fi nevoie de investitii suplimentare.