Divortul este probabil unul dintre cele mai grele momente din viata de familie, sau mai bine spus este momentul in care viata de familie se sfarseste, deoarece divortul reprezinta incheierea casatoriei.
In cazul in care discutam despre sotii care aleg sa divorteze, fara a avea copii minori rezultati in urma casatoriei, lucrurile sunt mult mai simple decat in cazul celor care au copii minori rezultati in urma casatoriei si care se lupta pentru obtinere custodie copil.
Custodia asupra copilului reprezinta un ansamblu de drepturi si obligatii cu privire la ingrijirea copilului, drepturi si obligatii care pot sa ii revina mamei, tatalui sau amandurora, sau altor persoane apropiate in afara parintilor, in anumite situatii exceptionale. In cele ce urmeaza vom discuta putin despre acest aspect.
Daca discutam din punct de vedere juridic si in termeni juridici, custodia este denumita autoritate parinteasca si cuprinde un aranjament cu privire la locuinta copilului, la drepturile importante in legatura cu copiul, dar si legaturile personale dintre copil si parinti.
In Romania, exista 4 tipuri de custodie, asa ca avem custodie unica, custodie comuna legala, custodie fizica si nu in ultimul rand, custodie impartita. In Romania, in cele mai multe situatii, este intalnita custodia comuna legala.
Acest tip de custodie le ofera parintilor posibilitatea de a se consulta in legatura cu deciziile legate de viata copilului, fara ca unul dintre acestia sa poata lua de unul singur deciziile majore.
In ciuda faptului insa ca amandoi parinti detin custodie comuna, copilul locuieste in majoritatea timpului la unul dintre parinti, care poarta denumirea de parinte custodian rezident. Acesta mai este cunoscut si sub denumirea de parinte rezident, si se ocupa de ingrijirea zilnica a copilului.
Ei bine, daca acest tip de custodie este cel mai des intalnit in Romania, nu insamna insa ca nu exista si situatii in care parintii intentioneaza sa obtina custodia unica a copilului. In acest caz, copilul locuieste cu parintele custodian si este ingrijit de acesta care isi exercita de unul singur autoritatea parinteasca.
In cazul custodiei unice, parintele custodian poate lua de unul singur deciziile legate de copil, insa are totusi obligatia de a i le comunica si celuilalt parinte, care are totusi anumite drepturi importante precum:
- Dreptul de a-si vizita copilul la locuinta acestuia;
- Dreptul de a-si gazdui temporar copilul pe anumite perioade de timp;
- Dreptul de a putea pastra legatura cu copilul;
- Dreptul de a primi informatii in legatura cu deciziile asupra copilului luate de catre parintele care detine custodia;
- Dreptul de a primi informatii despre sanatatea copilului si despre situatia sa scolara.
Asadar, dupa cum se poate vedea, in cazul in care un parinte nu obtine custodia copilului, acest lucru nu inseamna neaparat ca parintele respectiv iese din viata copilului. Se poate vedea clar ca si parintele care nu obtine custodia are anumite drepturi asupra copilului.
Parintii care intentioneaza sa divorteze, ar fi indicat ca inainte de a face acest pas, sa se gandeasca foarte bine la intreaga situatie, si sa se gandeasca la binele copilului, care ar fi indicat sa creasca alaturi de amandoi parintii.