In zilele noastre, in regiunile rurale ale Romaniei, barbatii pot fi inca vazuti purtand caciuli de blana, pantofi taranesti din piele si pantaloni traditionali (“itari”) alaturi de bluza.
Femeile poarta, de obicei, o esarfa de lana pe post de batic si o palarie traditionala de paie peste ea cand lucreaza in campuri in timpul verii.
Bluza taraneasca romaneasca a devenit o bucata de imbracaminte extrem de apreciata in perioada interbelica, cand Regina Maria a Romaniei a inceput sa o poarte ca simbol al respectului si apartenentei culturii romanesti. Puteti gasi astfel de bluze pentru femei in magazinul online Iiana.ro.
Ulterior, elementul traditional a intrat in iconografia internationala, impreuna cu pictura lui Matisse La Blouse Roumaine.
Institutul Cultural Roman din Londra a declarat pentru Artefact: “Am organizat numeroase sarbatori ale populatiei, artei si culturii romanesti, constand intr-o serie de evenimente spectaculoase care definesc identitatea noastra nationala”.
Expozitia Revista Romania: Dress and Identity este un proiect recent organizat de Institutul Cultural Roman, in parteneriat cu Muzeul Horniman si Ambasada Romaniei la Londra, Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti si Oficiul Roman de Turism din Londra.
Colectia prezentata a fost donata de guvernul roman in 1957, care a fost organizata din spatele Cortinei de Fier si este cea mai complexa din Marea Britanie, deoarece acopera toate aspectele vietii din zonele rurale.
Disponibila pentru public, galeria exploreaza modul in care arta populara romaneasca a fost folosita pentru a exprima identitatea si nationalitatea in Romania in secolele XIX si XX, inclusiv semnificatia atasata textilelor – in special costumului – a fost manipulata in regimul lui Ceausescu pentru a promova unitatea nationala.
Expozitia evidentiaza textilele, costumele si artefactele decorate in mod elaborat, folosite in casele taranesti din Romania, pentru a demonstra calitatile si industria femeilor, pentru a afisa conexiunile sociale ale familiei si pentru a exprima mandria nationala.
Am vorbit cu Fiona Kerlogue, adjunct al Antropologiei si curator al expozitiei: Am inceput sa privim in istoria colectiei si am devenit foarte interesat de felul in care materialele si lucrarile produse in mediul rural isi schimba sensul.
Ia inseamna un lucru in sat si apoi inseamna un alt lucru la nivel national si apoi guvernele creeaza concursuri si lucruri pentru a promova un set de identitate nationala folosind aceste materiale. Exista o multime de mitologii [implicate], ma gandesc la o multime de materiale nu doar in Romania, spune un specialist.
Cele mai multe bluze din Romania sunt clasificate pe regiuni, si chiar daca exista costume care apartin unei anumite regiuni, acest lucru nu este intotdeauna valabil.
In multe cazuri, este imposibil sa se identifice unde sunt oamenii prin costumele pe care le poarta, deoarece poarta o varietate de costume diferite din diferite locuri.
“Cand te uiti pe teren, oamenii se miscau foarte mult. O persoana dintr-un loc se va casatori cu cineva dintr-un alt loc si isi va aduce modelele de costum tradiional cu ea. Ia a suferit nenumarate transformari in realitate, din cauza acestor miscari si foarte multe modele reprezinta combinatii intre stilurile diverselor regiuni “, spune Fiona.