Pneumatica provine de la cuvantul grecesc si inseamna a respira. Este o parte a fizicii utilizate in tehnologie, care ajuta la utilizarea aerului sau a gazului sub presiune. Sistemul pneumatic care se gaseste pe scara larga in cadrul industriei este alimentat atunci cand folositi aerul comprimat si gazul inert comprimat.
Compresoarele sunt alimentate electric si sunt principalele utilaje necesare pentru a alimenta motoarele cu aer sau alte tipuri de dispozitive pneumatice. Sistemul pneumatic ce este controlat prin utilizarea unei electrovalve automate sau manuale, poate fi ales daca asigura un cost redus sau daca este flexibil.
Aceste instalatii pneumatice pot fi de asemenea optiuni mai sigure in comparatie cu actuatoarele si motoarele electrice. Pneumatica este folosita in afara de liniile de productie din fabric si in minerit, constructii sau stomatologie, printre altele.
Avantajele utilizarii sistemului pneumatic
Sistemul pneumatic poate fi folosit la , compresoare de aer, frane de aer,, burghiu dentar, reincarcare cu gaz, sistem de control HVAC, ,, actuator pneumatic, motor pneumatic, senzori de presiune si pompa de vid.
Sistemele pneumatice gasite in instalatia fixa precum fabricile necesita utilizarea aerului comprimat, deoarece acesta are aprovizionare durabila si poate fi obtinut prin comprimarea aerului din atmosfera.
Umiditatea este indepartata in aerul comun si se adauga ulei in cantitate mica la compresor, astfel incat sa nu existe coroziune si sa lubrifieze componentele mecanice ale compresorului..
Ori de cate ori se utilizeaza orice tip de gaz comprimat, dar nu de aer, prezinta risc de asfixiere. Oxigenul comprimat nu poate duce la asfixiere, dar nu poate fi utilizat la dispozitivele care sunt alimentate pneumatic, deoarece acestea pot provoca incendii, sunt scumpe, in timp ce nu au niciun alt avantaj al aerului utilizat in mod normal.
Vehiculele mici sau uneltele pneumatice mici pot utiliza dioxid de carbon, deoarece containerele care au fost folosite pentru a tine extinctorul si fluxul de soda sunt deja in functiune.
Schimbarea de stare ce exista intre gaz si lichid poate face posibila obtinerea de gaz suficient intr-un recipient mic. Cand se utilizeaza dioxid de carbon, utilizatorul trebuie sa fie constient de faptul ca este asfixiant si poate cauza probleme de inghet daca nu este evacuat in mod corespunzator. Hidraulica si pneumatica utilizeaza acelasi sistem, respectiv puterea de compresie a unui fluid.
Pneumatica foloseste un gaz comprimabil precum gazul si aerul pur, dar hidraulica foloseste medii lichide precum uleiul. Exista aplicatii pneumatice industriale care utilizeaza presiunea mai mare de 80 de kilograme pe inch, iar aplicatia hidraulica poate atinge aproximativ 5000 psi, iar unele aplicatii specializate pot ajunge la 10.000psi. Avantajul acestor instalatii pneumatice este ca sunt usor de controlat si de proiectat. Masinile sunt proiectate usor si folosesc cilindri standard si doar acteva alte componente.
Ele functioneaza numai prin controlului sistemului care porneste si opreste fluidul . Sistemul pneumatic dureaza mai mult si nu necesita prea multa intretinere. Deoarece gazul poate fi comprimat cu usurinta, echipamentul nu este supus deteriorarii la soc.
Gazul este capabil sa absoarba multa forta, in timp ce lichidele din hidraulica pot transfera forta direct. Gazul comprimat se depoziteaza cu usurinta si masina poate continua sa functioneze chiar si atunci cand nu exista energie electrica. Pneumatica nu provoaca prea multe riscuri de incendiu in comparatie cu uleiul hidraulic.
Avantajele utilizarii aerului sub presiune
- Aerul este o parte importanta pentru sistemul pneumatic, iar aerul este disponibil in intreaga lume din jurul nostru si nu se limiteaza la loc sau la timp.
- Usor de canalizat: aerul este substanta care poate trece cu usurinta sau se poate deplasa dintr-un loc in altul folosind o conducta mica.
- Temperatura flexibila: aerul poate fi flexibil la temperaturi diferite, dupa cum este necesar. Chiar daca echipamentul poate fi proiectat pentru a fi folosit in anumite circumstante, chiar si atunci cand exista conditii extreme, aerul continua sa functioneze bine.
- Sigur: Aerul este comprimat intr-un mod sigur, nu este inflamabil si nu poate duce la scurtcircuit sau nu explodeaza. Aerul protejeaza impotriva celor doua lucruri, contrar sistemului electric care poate duce la incendii.
- Curat: Aerul utilizat este curat si nu exista nici un produs chimic care sa poata fi daunator. De asemenea, poate fi curatat folosind un proces ieftin daca nu este curat
Cu toate acestea, sistemul pneumatic prezinta si unele dezavantaje
- Necesita instalarea echipamentului de producere a aerului: aerul comprimat trebuie pregatit astfel incat sa indeplineasca cerintele. Exista cateva criterii precum curat , uscat si lubrificat necesar pentru utilizarea in echipamentul pneumatic, iar instalarea lui poate fi mai scump deoarece necesita regulator, uscator, lubrificant, filtrul de aer si compresor.
- Aerul se scurge usor: proprietatile aerului sub presiune includ posibilitatea de a ocupa orice spatiu gol. Pentru a mentine presiunea aerului este o munca grea. Exista intotdeauna nevoie de etanseitate, astfel incat aerul sa nu piarda ducand , la pierderea energiei. Echipamentul pneumatic trebuie sa fie etans, astfel incat aerul care se pierde in sistem sa fie redus la minimum.
- Zgomot: cand pneumaticul foloseste sistemul deschis, inseamna ca aerul va fi exhaustat in atmosfera. Aerul va iesi tare si va fi zgomotos mai ales la actionare . Pentru a rezolva aceasta problema, fiecare linie de gunoi va avea un amortizor.
- Usor de condensat: cand aerul este sub presiune, acesta poate fi condensat usor si trebuie prelucrat mai intai, astfel incat sa poata indeplini cerinte noi, cum ar fi uscarea, presiunea corecta sau trebuie sa fie adaugati lubrifianti pentru ca frecarea sa poata sa fie redus in actuatoare si supape