La fel ca si cureaua de distributie, cureaua de transmisie este un element esential pentru buna functionare a masinii in trafic. Chiar daca este doar o curea, aceasta are un rol foarte bine definit si extrem de important. Astfel, cureaua de transmisie trebuie verificata si schimbata o data la 120.000 de kilometri.
Aceasta este o componenta ce permite actionarea unei serii de piese si functii importante ale automobilului cum este alternatorul, climatizarea si directia. O curea de transmise rupta va face imposibila functionarea sistemelor hidraulice de servodirectie si aer conditionat ducand la oprirea masinii. Asadar, curelele de transmisie sunt piese necesare pentru orice masina datorita rolului pe care acestea il au: reduc consumul de combustibil, dar si emisiile de carbon.
Pe langa aceste aspect, cureaua de transmisie opereaza ventilatorul, pompa de apa, alternatorul, aerul conditionat, dar si pompa de servodirectie si de gaze. Cea mai recenta inovatie de pe piata auto este cureaua de transmisie cu caneluri in V multiple. Aceasta se diferentiaza de celelalte prin faptul ca reduce pierderea de putere in sistemele de actionare individuala auxiliare. Iata cateva dintre avantajele curelelor de transmisie cu caneluri in V: inlocuiesc lanturile de distributie din motor, au rolul de a reduce emisiile de CO2 poluand mai mai putin decat sisteme de actionare cu lant.
Totodata, curelele cu caneluri in V multiple favorizeaza contructiile usoare, ceea ce permite producatorilor sa renunte la sistemele de intindere. Aceste curele au o greutate redusa datorita componentelor sale ce sunt realizate din material sintetic. Daca doriti sa va verificati singuri curelele de transmisie, trebuie sa urmati urmatorii pasi. Pentru inceput trebuie sa identificati curelele de transmisie pe care le gasiti situate in fata motorului. In functie de masina pe care o conduceti, puteti gasi o curea sau mai multe. Verificarea incepe prin apasarea usoara, cu degetul, pe rand, a curelelor, partea cea mai lunga dintre rotile de transmisie fiind vizata.
Apelati la manual
Nu uitati sa apelati la ajutorul manualului. Aici puteti gasi care este tensiunea corecta pentru curele. Ele nu ar trebui sa cedeze mai multe de 3 cm in oricare dintre directii. Daca in timp ce verificati cureaua aceasta va ceda mai mult de 3 cm sau este rupta, cu siguranta va trebui sa o inlocuiti cu una noua. In momentul verificarii curelei de transmisie, motorul masinii trebuie sa fie rece.
De asemenea, nu uitati sa folositi un tratament special pentru curelele de transmisie, deoarece acest lucru le poate prelungi perioada de utilizare. Curelele de transmisie sunt importante atat pentru masina dumneavoastra cat si pentru mediu. De aceea, intretinerea corecta a lor garanteaza sanatatea motorului. Daca curelele masinii fac un zgomot puternic dupa ce apasati pe pedala de acceleratie, mai mult ca sigur acestea sunt slabite prea mult si vor trebui fie stranse, fie inlocuite.