Cu totii stim cat de important este sa ai o masina buna in activitatea de transport, indiferent ca vorbim despre masina personala sau despre cea de serviciu. Aceasta iti poate asigura nevoile in ceea ce priveste logistica de transport, cu conditia sa fie in buna stare de functionare.
Din pacate insa, multe companii ignora acest aspect, preferand sa faca economii la buget, prin exploatarea la maximum a parcului auto din dotare.
Mai mult, din ignorarea legislatiei sau pur si simplu din neglijenta si dorinta de a face economii cat mai mari, nu asigura macar reviziile periodice la timp, astfel incat parcul auto national ajunge sa fie unul invechit, cu o durata de exploatare cu mult peste limitele admise.
Exista insa si reversul medaliei, unde companiile care vor sa tina pasul cu concurenta isi innoiesc periodic parcul auto sau, cel putin, il intretin asa cum se cuvine. Acestea, fie recurg la achizitii cu bani cash, prin diversele programe de innoire a parcului auto puse la dispozitie de Guvern, fie apeleaza la diferite instrumente financiare precum creditul auto, leasingul sau leasingul operational.
Ce este leasingul operational?
Multe companii, in afara instrumentelor obisnuite de creditare, recurg in ultima perioada la leasingul operational. Acesta comporta anumite avantaje fata de leasingul simplu, intrucat presupune plata doar pentru exploatarea fizica a autovehiculului, fara a mai plati efectiv rate pentru un bun care, oricum, dupa patru sau cinci ani de folosinta, trebuie dat la casat sau, in cel mai fericit caz, comercializat la preturi mici.
Astfel, unul dintre avantajele leasingului este ca are o perioada de folosinta a autovehiculului flexibila, ce poate porni de la 12 luni, pana la patru sau cinci ani. Mai mult, leasingul operational acopera toate necesitatile pe care o companie de transporturi le-ar dori de la un autovehicul.
In primul rand, acesta ofera asigurare pe bunurile inchiriate, astfel incat nu trebuie sa mai faci alte formalitati. De asemenea, este asigurata mentenanta tehnica si chiar servisarea in unele cazuri, in functie de pachetul de finantare ales.
De asemenea, sunt acoperite si alte taxe ce trebuie platite pentru a putea intra cu masina in trafic. Bineinteles, trebuie sa plateasca transportatorul contravaloarea taxelor de drum, a rovinietei, in functie de durata pentru care se doreste circularea pe drumurile nationale.
In rest, toate taxele pentru functionarea, circulatia si inregistrarea autovehiculului sunt platite prin firma de leasing, la momentul incheierii contractului. Mai mult, sistemul de mentenanta merge pana intr-acolo incat sunt asigurate inclusiv schimburile de anvelope, de vara si de iarna, pentru circulatia in conditii optime pe drumurile publice.