Negii, in termeni medicali verucii, sunt o problema mai mult estetica. Apar sub forma de excrescenta pe piele, fiind benigne. Responsabil pentru aparitia acestora este un virus ce afecteaza stratul superficial al epidermei, numit papilomavirus uman (HPV).
Ce trebuie sa stim despre negi
Aparent inofensivi, negii sunt contagiosi in anumite stagii. Uneori sunt de culoarea pielii, dar pot fi si mai inchisi, plati, moi sau duri.
Apar pe maini si pe picioare in cele mai frecvente cazuri. Sunt si tulpini de virus care determina aparitia negilor in zonele genitale si nu numai. Pot fi intalniti pe orice parte a corpului – fata, degete, sub unghii; exista si veruci plantare, ce apar pe talpa.
O consultatie la medicul specialist va clarifica toate temerile referitoare la aceasta problema. Spre exemplu, una dintre cele mai comune intrebari este „De ce apar negii?”. Medicii spun ca cea mai usoara cale de aparitie a negilor este contactul cu o persoana care sufera de aceasta afectiune.
Spre exemplu, verucile plantare sunt mai des intalnite in cazul inotatorilor. Se raspandesc destul de usor si prin folosirea unor lucruri la comun – prosoape, produse de barbierit, alte obiecte personale. Totusi pana la aparitia vizibila a unui neg pot trece luni de la infectarea cu virusul.
Diagnosticul si tratamentul negilor
In functie de particularitatile fiecarui caz se determina si cea mai potrivita schema de tratament. In primul rand, se impune vizita la medicul dermatolog. O recomandare in acest sens este programarea unui consult de specialitate la Alma, clinica Suceava si Falticeni. Cu un bilet de trimitere de la medicul de familie, se poate obtine programarea unui consult ce este decontat de CAS.
Negii ajung sa impuna probleme mai ales daca numarul lor este in crestere si nu dau semne sa se retraga. Se intampla adesea ca acestia sa dispara fara a fi necesar un tratament anume. In functie de cazul fiecaruia, medicul dermatolog poate recomanda anumite produse medicamentoase sau indepartarea acestora prin mici interventii chirurgicale.
In anumite situatii, negii se pot trata prin electrocauterizare si chiuretaj. Alte optiuni sunt tratamentul cu laser – realizat cu anestezie – si peelingul chimic – in cazul negilor plati.
Metoda de tratament este stabilita de medicul specialist in functie de gravitatea problemei, dar si de alte afectiuni de care sufera pacientul. Aparitia negilor si reaparitia lor are legatura cu un sistem imunitar scazut.
Cei interesati de un consult la medicul dermatolog se pot programa la central medical Alma Clinic – 0374-825-700, 0752-701-700.