Chiar dacă pare să fie cel mai cuminte sport extrem de apă, Stand Up Paddle-ul nu este nici pe departe simplu de practicat. De fapt, e chiar mult mai greu decât ți-ai putea închipui să-ți menții echilibrul, pe o placă de SUP, pe valurile mării sau ale râurilor. Iar greul nu se oprește aici, pentru că, evident, Stand Up Paddlingul nu înseamnă doar să stai în picioare pe o placă, ci să te și deplasezi cu ea în ritmul – de multe ori alert – al valurilor.
De aceea, cei mai mulți dintre începători fac unele greșeli care le îngreunează destul de tare procesul deprinderii de skilluri. Iată câteva sfaturi utile pentru primele experiențe în Stand Up Paddling:
- Mânuirea padelei – învață, de la început, cum să o faci corect
Una dintre cele mai comune greșeli făcute în SUP – dacă nu cumva chiar cea mai comună – constă în mânuirea în mod greșit a padelei.
Majoritatea celor care încearcă pentru prima dată acest sport au tendința de a ține padela orientată cu pala convexă înspre coada plăcii, ceea ce este total greșit. Deși poate părea ciudat să vezi unghiul invers față de cum ți-ar veni la mână să-l poziționezi, vei vedea că așa este mult mai ușor iar mișcarea chiar ți se va părea naturală.
Este important să înveți de la bun început acest lucru, pentru că altfel riști fie să te înveți greșit, iar dezvățatul n-o să fie plăcut, fie să ai experiențe nu tocmai plăcute cu SUP-ul, care să te facă să renunți fără să fie cazul.
- Folosește o lesă
Ești la început, așa că, inevitabil, vei avea parte de o mulțime de căzături. Iar ca să nu riști să-ți fie placa luată de apă – pentru că, trebuie să mă crezi, nu e deloc plăcut să încerci s-o prinzi – și ca să te asiguri că nu rănești pe cineva, folosirea unei lese este imperios necesară. Cu un capăt prins de placa SUP, iar cu celălalt prins de piciorul tău, această lesă – cunoscută și ca leash – îți va fi mai mult decât utilă.
- Vâslește din bazin!
Oricât de ciudat ar suna, acest sfat trebuie luat mot a mot. Așa cum la snowboarding există regula potrivit căreia întoarcerile se fac din umeri, nu din picioare, la fel și în cazul SUP-ului – există o regulă dintr-asta care va căpăta sens doar în momentul în care o vei încerca. Ideea e că trebuie să înveți să-ți controlezi mișcările din bazin, nu din brațe, și vei vedea că vâslitul ți se va îmbunătăți considerabil.
- Învață cum să cazi
În astfel de sporturi, felul în care cazi – lucru inevitabil, de altfel – este deosebit de important. În funcție de asta te vei accidenta mai rău sau mai puțin rău, chiar spre deloc. Așadar, profesioniștii în Stand Up Paddling își exersează căzăturile, astfel încât să nu se lovească de placă, de exemplu, atunci când alunecă și nu se mai pot redresa.
- Nu te pune cu valuri pentru care încă nu ești pregătit
Nu te pune niciodată cu forța naturii! Este cea mai importantă regulă comună a tuturor sporturilor extreme de exterior, sau cel puțin a celor care depind de anumite condiții meteo. Așadar, este important să-ți conștientizezi nivelul și, dacă ești începător, să nu te avânți în valuri prea mari. Este important să simți puterea mării sau a râului și să o respecți.