Cu totii ne-am enervat macar o data atunci cand ne-am intalnit cu diverse situatii in trafic si cand, fie din cauza vremii sau chiar a unor defectiuni la masina proprie, am ramas blocati. In continuare, va prezentam cateva dintre trucurile simple de care v-ati putea folosi pentru ca astfel de incidente, pe cat de neplacute pe atat de neasteptate, sa fie cat mai rare.
Iluminatul slab al farurilor poate fi cauzat de o defectiune la unul dintre becuri. Inlocuirea becurilor xenon de far ofera o performanta superioara, insa testele efectuate de soferi cu experienta arata ca acestea nu va ajuta sa vedeti mai departe decat cu becurile obisnuite. Distanta de iluminare este data mai degraba de oglinda reflectorizanta a farului, decat de bec. Nu cadeti nici in capcana farurilor colorate in albastru, care imita farurile xenon. Nu exista nici un avantaj in folosirea lor.
Sanatatea bateriei
Temperaturile extreme au un efect nociv asupra bateriei de masina. Inainte de intrarea in iarna, sau chiar cand stiti ca se asteapta o vara caniculara, e bine sa verificati cat de incarcata este bateria. Este o operatiune simpla, non-invaziva, care va va spune daca bateria dumneavoastra este puternica sau slabita. Daca aceasta este descarcata, cel mai bine ar fi sa o inlocuiti.
Condusul pe timp de iarna
Indepartati gheata si zapada de pe masina dumneavoastra inainte de a porni la drum. Tineti tot timpul o racleta pentru gheata in masina si, pe cat posibil, una in garaj. Magazinele auto de anvelope iarna ofera o gama variata din aceste produse. Daca sunteti proprietarul unui autoturism de teren, cautati o racleta sau un stergator de parbriz cu un maner telescopic, pentru a ajunge sa indepartati zapada, inclusiv de pe capota masinii. In unele state americane, spre exemplu, este ilegal sa calatoriti cu zapada pe capota.
Nu incercati sa indepartati gheata si zapada de pe parbriz numai cu ajutorul stergatoarelor. Aceasta va poate distruge lamelele si chiar poate slabi intregul ansamblu, compus din bratul metalic si lamela din cauciuc.
Cand conduceti pe un drum acoperit de zapada, e bine sa va asteptati ca traseul pe care il aveti de parcurs sa dureze mai mult, indiferent ca aveti cauciucuri noi de iarna si frane bune. Si aici, precautia este sfatul cel mai bun. Conduceti cu viteza mai mica decat pe un drum uscat si curat si priviti cat de departe puteti, pentru a putea anticipa si evita orice coliziune, dar si pentru a opri in caz de nevoie, fara a fi nevoiti sa faceti miscari bruste pentru asta.
Autoturismele care beneficiaza de tractiune integrala sunt preferate pentru mersul pe zapada, insa acest lucru nu va va ajuta prea mult atunci cand trebuie sa franati brusc.