Măsurarea datelor sociale și culturale cu drone
Odată cu progresul rapid și costurile scăzute ale vehiculelor aeriene fără pilot sau dronelor topografice, au existat, de asemenea, solicitări pentru o metodologie nouă sau îmbunătățită pentru a profita de diferitele posibilități de achiziție a datelor geografice.
Fie că este vorba de reconstruirea peisajelor de-a lungul timpului sau chiar de măsurarea unor caracteristici specifice și artefacte culturale, mai multe discipline și lucrări aplicate pot avea nevoie să dezvolte sau să profite de metodologiile dezvoltate pentru a maximiza cel mai bine potențialul geografiei.
Măsurare rapidă
Dronele topografice, împreună cu îmbunătățirile în domeniu precum fotogrammetria și versiunea computerizată, permit realizarea de instrumente de măsurare rapide și ușor de dezvoltat, cum ar fi măsurătorile volumetrice ale formelor complexe care sunt cel mai bine vizualizate de la distanță.
Un exemplu, ar fi vizualizarea unei statui de dimensiuni foarte mari, asezata pe o colina precum statuia lui Iisus din Rio de Janeiro. În esență, multe fotografii care se suprapun, folosind metode fotogrammetrice, pot crea imagini 3D care oferă măsurători precise ale unei anumite caracteristici a terenului sau ale peisajului.
Repetiție și achiziție rapidă de date geografice
Ușurința eșantionării înseamnă, de asemenea, că zonele măsurate de inginerii topografi prin intermediul dronei topografice pot fi vizitate în mod repetat pentru a obține date noi, pentru a măsura schimbarea. Modelele digitale de suprafață (DSM) pot fi generate de camere de înaltă rezoluție folosind metode SfM.
Aceste DSM-uri sunt apoi comparate în diferite perioade de timp pentru a determina o astfel de schimbare, cum ar fi eroziunea în văi. Precizia măsurării, în comparație cu tehnicile de lucru pe teren, poate fi de până la 1 cm, ceea ce indică faptul că o metodă ieftină, bazată pe UAV, este adesea mult mai preferabilă din cauza costurilor scăzute decât munca de teren a inginerilor topografi care măsoară schimbările peisajului, cum ar fi eroziunea.
Măsurarea datelor sociale și culturale cu drone
O mare parte din concentrarea metodelor de dezvoltare, a vizat măsurătorile fizice sau achiziția de date a obiectelor relativ fixe în peisaj. O altă posibilitate este însă măsurarea datelor sociale sau culturale. În geografia socială, este nevoie de metode care să permită dronelor topografice să monitorizeze și să acceseze datele.
De exemplu, măsurarea mulțimilor, permiterea înțelegerii interacțiunilor sau chiar evaluarea criminalității și apoi extrapolarea acestor date la o înțelegere semnificativă sunt domenii în care dronele ar putea fi utile. Aceasta include eșantionarea efectuată pe perioade lungi, deoarece dronele topografice pot captura zone zburând pe perioade mai lungi sau prelevând probe la diferite intervale pentru a elabora estimări.
Utilizarea dronelor topografice în științe sociale și geografia socială, în general, este încă relativ limitată, în contrast cu domeniile în creștere, cum ar fi utilizarea datelor GPS de la telefoane pentru măsurarea datelor sociale. Dronele, însă, oferă posibilitatea de a măsura fără a fi nevoie ca inginerii topografi să depindă de datele GPS.
Software-ul de recunoaștere a imaginilor, de exemplu, poate fi folosit și în imaginile digitale pentru a ajuta la numărarea rapidă a numărului de persoane sau obiecte din scene, permițând posibilităților de eșantionare să fie mai automatizate.
De fapt, multe evoluții actuale în utilizarea tehnicilor automate de recunoaștere a imaginilor s-au limitat în mare parte la aplicațiile militare, în special pentru platformele inteligente care pot recunoaște obiectele pe care intenționează să se concentreze fără intervenția operatorului. Aplicarea la transport, cum ar fi transportul de mărfuri fără echipaj, reprezintă un domeniu în care recunoașterea automată a imaginilor poate fi utilizată pentru a evalua mai bine modul în care articolele pot fi mutate folosind tehnici aeriene fără echipaj.